Ga naar hoofdinhoud

Nieuwbouw/renovatie Parc Glana

Op het terrein van zorgcentrum Glana in Geleen ontwikkelt Zuyderland de komende jaren een nieuw gebied voor wonen en zorg. Een omvangrijk project dat in 2025 helemaal klaar moet zijn.

Parc Glana

In het park aan de Liennaertsstraat liggen negen nieuwe zorgwoningen voor 124 mensen met dementie en ouderen die vanwege lichamelijke beperkingen extra zorg nodig hebben. Ouderen wonen er in een kleinschalige woonvorm en kunnen genieten van de parkachtige omgeving. Dankzij de inzet van nieuwe technologie en de aanleg van natuurlijke afscheidingen is dat juist ook mogelijk voor bewoners met dementie. Het contact met de omgeving is voor onze bewoners belangrijk. Het park is overdag dan ook openbaar toegankelijk.

 

Renovatie Sint Jan

Het huidige gebouw Sint Jan wordt gerenoveerd zodat het zeker weer twintig jaar mee kan. Ook het woonconcept verandert. Zo krijgen de drie afdelingen, waar ieder afzonderlijk dertig cliënten wonen, allemaal een extra woonkamer. Dat betekent voor bewoners meer rust en ruimte. Het gebouw krijgt bovendien balkons zodat ook bewoners die hier wonen van het groene uitzicht kunnen genieten.

Nieuw middengebied

Een deel van het bestaande gebouw, in de omgeving bekend als Sint Odilia, en het naastgelegen hospice worden gesloopt. Op het terrein dat vrij komt, wordt een nieuw gebouw gerealiseerd met een restaurant, een winkel, kapper en bijvoorbeeld ruimtes voor activiteiten en werkplekken.

Hospice

In het park ligt een nieuw hospice. Het is eind 2021 in gebruik genomen. Mensen in de laatste fase van hun leven kunnen daar in een warme, huiselijke omgeving verblijven. De tien kamers zijn licht en ruim en familie/naasten kunnen blijven logeren. Het omliggende park zorgt er voor dat cliënten in nauw contact staan met de natuur.

Hanneke Hoen, regiomanager

‘Parc Glana is een bijzonder concept. Mensen met dementie lopen graag en veel, maar verblijven voor hun eigen veiligheid doorgaans op een gesloten afdeling. Het speciale aan dit park is dat bewoners met dementie naar buiten kunnen wanneer ze daar zelf zin hebben. Dat kan dankzij nieuwe technologie op een veilige manier. Mensen dragen een sensor. Als ze buiten te dicht bij de uitgang komen, blijft de toegangspoort gesloten. Die vrijheid in combinatie met dit mooie, omvangrijke park heb ik echt nog nergens in Nederland gezien.’

Leuk om te weten...

  • ​​​​​​​Parc Glana is openbaar toegankelijk en autovrij
  • ​​​​​​​Het park is 8,6 hectare
  • Op het gehele terrein van Glana wonen straks 350 cliënten
  • 650 medewerkers staan dag en nacht voor hen klaar

Parc Glana